Τι είναι τέχνη

this_is_artΗ τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο. Αποτελεί έναν ευρύτερης ερμηνείας όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας προϊόν είναι κάτι το μη φυσικό, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες του δημιουργού. Κατά συνέπεια όροι με κοινή ρίζα όπως τεχνικό, τεχνίτης, καλλιτέχνης αποδίδονται σε ανθρώπινες δημιουργίες, τρόπους έκφρασης και δραστηριότητες αυθαίρετες με τη ροπή του φυσικού κόσμου.

Στην ελληνική γλώσσα η λέξη τέχνη περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαδικασία για την παραγωγή κάποιου προϊόντος. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν δύο λέξεις art και craft. Η πρώτη χρησιμοποιείται για να δηλώσει τέχνη που συνδέεται με προϊόντα αισθητικής αξίας, ενώ η δεύτερη για τα υπόλοιπα. Η λέξη art που χρησιμοποιείται σε γλώσσες της δυτικής Ευρώπης προέρχεται από το Λατινικό ars που εν μέρει σημαίνει διακανονίζω, διευθετώ.

Πηγη: el.wikipedia.org/wiki/Τέχνη

Διάσημοι Ορισμοί, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Henry James στη σύντομη ιστορία του The Middle Years:
Δουλεύουμε στα σκοτεινά – κάνουμε ό, τι μπορούμε – δίνουμε ό, τι έχουμε. Αμφιβολία μας είναι το πάθος μας και το πάθος μας είναι το καθήκον μας. Τα υπόλοιπα είναι η τρέλα της τέχνης.
Λέων Τολστόι, στο δοκίμιό του «Τι είναι τέχνη;» :
Η τέχνη δεν είναι, όπως λένε οι μεταφυσικοί, η εκδήλωση κάποιας μυστηριώδους ιδέας της ομορφιάς ή ο Θεός. Δεν είναι, όπως λένε οι φυσιολόγοι αισθητική, ένα παιχνίδι στο οποίο ο άνθρωπος αφήνει την υπερβάλλουσα αποθηκευμένη ενέργειά του.  Δεν είναι η έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου από εξωτερικά ερεθίσματα – σήματα. Δεν είναι η παραγωγή ευχάριστων αντικειμένων  και, πάνω απ “όλα, δεν είναι ευχαρίστηση. Αλλά είναι ένα μέσο της ένωσης μεταξύ των ανθρώπων, που τους ενώνει μαζί στα ίδια συναισθήματα και είναι απαραίτητη για τη ζωή και την πρόοδο προς την ευημερία των ατόμων και της ανθρωπότητας.
Όσκαρ Ουάιλντ στην ψυχή του ανθρώπου στο σοσιαλισμό
Η τέχνη είναι η πιο έντονη λειτουργία του ατομικισμού που γνώρισε ο κόσμος.
Thomas Merton στην Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί :
Η Τέχνη μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε και να χάσουμε οι ίδιοι την ίδια στιγμή.
Φράνσις Φορντ Κόπολα σε πρόσφατη συνέντευξή του :
Ένα βασικό στοιχείο κάθε τέχνης είναι κίνδυνος. Αν δεν πάρεις το ρίσκο τότε πώς θα πας να κάνεις κάτι πραγματικά όμορφο, που δεν έχεις ξαναδεί; Πάντα ήθελα να πω ότι ο κινηματογράφος χωρίς τον κίνδυνο είναι σαν να μην κάνουν σεξ και αναμένουν να έχουν ένα μωρό. Θα πρέπει να πάρεις το ρίσκο.
Αντρέ Ζιντ στην Poétique :
Η Τέχνη αρχίζει με την Αντίσταση – στο σημείο όπου η αντίσταση ξεπερνιέται. Κανένα ανθρώπινο αριστούργημα δεν έχει ποτέ δημιουργηθεί χωρίς μεγάλη εργασία.
Michelangelo Pistoletto σε Ευθύνης Τέχνης :
Πάνω απ “όλα, οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να είναι μόνο σε γκαλερί και μουσεία – θα πρέπει να είναι παρόντες σε όλες τις πιθανές δραστηριότητες. Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι ο χορηγός της σκέψης σε ό, τι προσπάθεια αναλάμβάνουν οι άνθρωποι, σε κάθε επίπεδο.
Φεντερίκο Φελίνι σε ένα κομμάτι το Δεκέμβριο του 1965 στο The Atlantic:
Όλα στην τέχνη είναι αυτοβιογραφικά.  Το μαργαριτάρι είναι αυτοβιογραφία του στρειδιού.
Hugh MacLeod σε Αγνοήστε όλους: και 39 άλλα πλήκτρα για να Δημιουργικότητα:
Η Τέχνη υποφέρει τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι αρχίζουν να πληρώνουν για αυτό.
Ο Έλληνας φιλόσοφος και κωμωδιογράφος Αριστοφάνης, γράφοντας τον 4ο π.Χ. αιώνα:
Ας αφήσουμε κάθε άνθρωπο να ασκήσει την τέχνη που ξέρει.
Πηγή: http://sykees8.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5867.html

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>